Strona główna - aktualności |
Ochrona danych osobowych |
Pliki do pobrania |
Kontakt |
Pracownicy |
Godziny pracy |
Terminy wypłat świadczeń |
Dzisiaj wizyt: 141 Dzisiaj odsłon: 222 | Ogółem wizyt: 55 546 Ogółem odsłon: 74 066 |
Goście: 15 | Aktywni użytkownicy: 1 |
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Miękini we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu rozpoczął realizację Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2017, który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i współfinansowany w 85% ze środków UE.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób i rodzin o niskich dochodach i udzielana jest w formie paczek żywnościowych.
Jak skorzystać ze wsparcia Programu?
Osoby, których dochód nie przekracza określonego przez Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej kryterium (951 zł dla osoby samotnej, 771 zł na osobę w rodzinie) mogą uzyskać skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej w ośrodku pomocy społecznej właściwym dla ich miejsca zamieszkania.
Czas trwania: Wrzesień 2017 – czerwiec 2018. Dostawy z Banku Żywności we Wrocławiu rozpoczną się od 26.09.2017r. Dystrybucja z magazynu Gminnego Osrodka Pomocy Społecznej w Miękini ul. Kościuszki 41 się w każdy czwartek od godz. 8.00 do 10.00
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Miękini nie pobiera od odbiorców końcowych jakichkolwiek opłat za wydaną żywność ani nie uzależnia wydania żywności od jakichkolwiek świadczeń na rzecz Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Miękini.
Dostępne w Podprogramie artykuły spożywcze:
1) groszek z marchewką w opakowaniach jednostkowych 400 g,
2) fasola biała w opakowaniach jednostkowych 400 g,
3) koncentrat pomidorowy w opakowaniach jednostkowych 160 g,
4) buraczki wiórki w opakowaniach jednostkowych 350 g,
5) powidła śliwkowe w opakowaniach jednostkowych 300 g,
6) makaron jajeczny w opakowaniach jednostkowych 500 g,
7) makaron kukurydziany bezglutenowy w opakowaniach jednostkowych 500 g,
8) ryż biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg,
9) kasza gryczana w opakowaniach jednostkowych 500 g,
10) herbatniki maślane w opakowaniach jednostkowych 200 g,
11) mleko UHT w opakowaniach jednostkowych 1 l,
12) ser podpuszczkowy dojrzewający w opakowaniach jednostkowych 400g,
13) gulasz wieprzowy z warzywami w opakowaniach jednostkowych 850 g,
14) szynka drobiowa w opakowaniach jednostkowych 300 g,
15) szynka wieprzowa mielona w opakowaniach jednostkowych 300 g,
16) pasztet wieprzowy w opakowaniach jednostkowych 160 g,
17) filet z makreli w oleju w opakowaniach jednostkowych 170 g,
18) cukier biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg,
19) olej rzepakowy w opakowaniach jednostkowych 1 l.
20) miód wielokwiatowy 0,4 l.
21) kabanosy wieprzowe 0,36 kg.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE Gminny Osrodek Pomocy Spolecznej w Miękini będzie realizował działania towarzyszące takie jak:
-włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnej- zajęcia aktywizujące dla osób długotrwale bezrobotnych zmierzające do wyjścia z ubóstwa.
-zorganozowanie prac społecznie-użytecznych dla osób bezrobotnych
- wsparcie rodzin, opiekujacych się osobami niepełnosprawnymi w ramach warsztatów z dogoterapii.
- wsparcie osób, które nie radzą sobie w sytuacjach kryzysowych w ramach projektu socjalnego „ Gdy życie traci kolor”.
- szkolenie osób starszych wramach kampanii „Zwiększenie poczucia bezpieczeństwa osób starszych”,
- pomoc materialna w formie zasiłków stałych, okresowych i celowych.
-wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym- bezpłatne porady i konsultacje ze specjalistami w punckie konsultacyjnym Urzędu Gminy.
-porady prawne
Bank Żywności we Wrocławiu na rzecz podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Miękini, przy współpracy z Gminnym Osrodkiem Pomocy Społecznej w Miekini będzie realizował działania, takie jak:
-warsztaty kulinarne (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych)
-warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)
-warsztaty żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach).